Sanne van EldikMonday, April 14, 2025

Je maakt minder content dan je zou willen. Je frustratie over collega’s van vakafdelingen die zelf aan de knutsel gaan loopt geregeld hoog op. Grip houden op de uitgaande uitingen is bijna een functie op zich. Herkenbaar? Voor vele communicatieprofessionals bij gemeenten is het de dagelijkse realiteit. Hoe kan het toch dat de vraag naar communicatie blijft toenemen en de werkdruk oploopt?

De antwoorden op deze en andere vragen komen naar voren in de Gemeente Communicatie Monitor 2024/2025. Een onderzoek dat wij deden onder 117 deelnemers met een communicatiefunctie binnen gemeenten. Want we willen weten: hoe vergaat het communicatieprofessionals in gemeenteland? In dit artikel bespreek ik de meest opvallende uitkomsten. Namelijk: de toegenomen vraag, oplopende werkdruk, te weinig capaciteit en tijdrovende taken. Uiteraard geven we ook tips en hebben vakgenoten nuttige aanbevelingen. Benieuwd? Bekijk dan nu het volledige rapport.

Overvraagde teams

“Iedereen denkt in middelen en alles is belangrijk.” Duidelijk wordt dat binnen gemeentelijke organisaties sprake is van een enorme toename in de communicatievraag. “Ook social media willen ze overal voor inzetten.” Bijna 80% van de respondenten geeft aan het afgelopen jaar een toename te zien in de vraag naar content en communicatiemiddelen.

Communicatieteams te klein om vraag aan te kunnen

Dus de vraag naar content is behoorlijk gegroeid, zowel vanuit inwoner als vanuit de interne organisatie. Maar zijn de communicatieteams ook meegegroeid? Dat valt erg tegen als we kijken naar de cijfers. 69,3% van de ondervraagden geeft aan dat het team niet groot genoeg is om de vraag aan te kunnen.

Het gevoel dat er net één of twee paar handen tekort komt overheerst. 56% geeft aan dat het toevoegen van 1 fte aan het team de druk zou kunnen verlagen, terwijl 34% liever 2 fte toevoegt.

Tijdrovend: contentcreatie, begrijpelijke taal en correctiewerk

Waar zijn communicatieteams in gemeenteland dan het meeste van hun tijd wekelijks aan kwijt? Contentcreatie voert de lijst aan gevolgd door begrijpelijke taal en het corrigeren van uitingen van collega’s. Daarna volgt op plek 4 tot en met 7: strategie, de organisatie communicatiever maken, digitoegankelijkheid en de huisstijl borgen.

Dat de meeste tijd gaat naar het creëren van content past natuurlijk bij de trend dat gemeenten sneller en frequenter willen communiceren met hun omgeving. Te zien is dat het zorgen voor aansluiting bij die omgeving ook veel tijd kost, namelijk in de taak om begrijpelijke boodschappen te ontwikkelen.

Discussies over toepassing huisstijl

In de top 3 van tijdrovende taken staat het corrigeren van uitingen van collega’s. Het dilemma daarbij: enerzijds wil je als communicatieteam niet alles zelf doen en is het fijn dat collega’s zelf communiceren uit naam van de gemeente. Maar tegelijkertijd kom je dan ook op het punt dat je ziet dat dit niet altijd op de gewenste manier gebeurt.

Dat correctiewerk veel tijd opslokt sluit naadloos aan op het feit dat ruim 61% van de ondervraagden aangeeft dat collega’s, buiten de communicatieafdeling, de huisstijl niet correct toepassen. En bovendien lijkt in veel gevallen een communicatieprofessional niet te ontkomen aan een discussie over de correcte toepassing van de huisstijl. Want 30% heeft deze discussies namelijk ‘vaak’ met collega’s en nog eens 55% heeft ze ‘soms’.

Ruim 46% ervaart veel stress op het werk

Het goede nieuws is dat 54% weinig tot helemaal geen stress ervaart. Maar daartegenover staat dat ruim 46% aangeeft veel tot heel veel stress te ervaren in hun werk. Wat dus duidelijk wordt: de druk moet omlaag bij veel communicatiespecialisten bij Nederlandse gemeenten. Want de GCM-monitor laat ons zien dat de capaciteit van de teams niet is meegegroeid met het oplopende aantal communicatietaken. En daarbij komt dat de schaarse tijd deels op gaat aan discussies over toepassing van de huisstijl en het corrigeren van uitingen. Dat moet toch anders kunnen?

Het volledige rapport lezen? En erachter komen welke tips en aanbevelingen er in het rapport staan? Download de Gemeente Communicatie Monitor.